ventilatör cihazı nedir ? ne işe yarar ?
Ventilatör, kendi başına nefes alamayan ya da nefes almakta güçlük çeken hastaların nefes almasını sağlayan cihazın adıdır. Bir başka deyişle respiratör olarak anılan bu cihazın Türkçe karşılığı solunum cihazıdır. Ventilatörlerin sağlık alanında geniş ve etkili bir kullanım alanı vardır. Özellikle ALS hastası olanlar için ventilatör cihazı büyük önem taşır. Bunun yanı sıra, farklı neden ve hastalıklardan dolayı solunum sıkıntısı çekenler de aynı cihaz sayesinde nefes alır.
Ventilatör cihazının en temel amacı, nefes almakta güçlük çeken kullanıcıların işini kolaylaştırarak hava hareketini artırmaktır. Ventilatörler doğal yoldan nefes alamayan hastaların akciğerlerine solunabilir hava hareketleri gönderir. Bu mekanik solunum cihazları sayesinde pek çok hasta rutin nefes alma işlemini gerçekleştirir.
Genel olarak ventilatör cihazı bilgisayarlı mikroişlemci desteği ile kullanıma sunulur. Günümüzde bilgisayarlı sistemleri ile tanınsa da aynı cihaza ait elle çalıştırılmaya uygun torba valf makinesi türleri de vardır.
Ventilatör Cihazı Nerede Kullanılır?
Sağlık alanında kolaylık sağlayan birçok cihazdan biri olan ventilatörler, pek çok hasta için hayati önem taşır. Özellikle, cihaza bağlı olarak nefes alabilen hastalar hayatın her alanında ventilatör desteğine ihtiyaç duyar. Bu nedenle, ventilatör cihazları farklı kullanım alanlarına ve ortamlara hitap edecek şekilde tasarlanır. Ventilatör cihazı özellikle hastane ve yoğun bakım ünitelerinde sıklıkla ihtiyaç duyulanlar arasında yer alır. Acil tıpta ve anesteziyolojide ventilatör cihaz desteği gerekli olan ürünler arasındadır.
Ventilatör Cihazı Çeşitleri
Solunum cihazlarına (ventilatör) yakından bakacak olursak, 2 tür ventilasyon (hava sağlama) metodu karşımıza çıkmaktadır. Bunlar;
Non-invaziv Mekanik Ventilasyon
İnvaziv Mekanik Ventilasyon
Non-invaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?
İnvaziv kelimesi, cerrahi işlem gerektiren işlemler olarak tanımlanır. Non-invaziv kelimesi ise cerrahi işlem gerektirmeyen uygulamalardır.
Non-invaziv ventilasyon, cerrahi işleme gerek kalmadan uygulanabilen ventilasyon yöntemidir. Bu teknik durumu çok ciddi olmayan hastalarda tercih edilmektedir. Hastanın ağız ve burun yolunu kapsayan bir maske yardımıyla oksijen destekli solunum cihazına bağlantı sağlanır.
İnvaziv Mekanik Ventilasyon Nedir?
İnvaziv sözcüğü cerrahi işlem gerektiren uygulamalarda kullanılmaktadır. İnvaziv mekanik ventilasyon metodu ağır derecede solunum yetmezliği hastalarında tercih edilir. Bu uygulama yalnızca yoğun bakım ünitelerinde kullanılır ve uzman doktor gözetimi gerekmektedir. Bu uygulamalarda hastanın akciğerine ulaşabilecek bir borunun takılması uygundur. Bu borunun takılması işlemine “entübasyon” denir. Bu borunun takılı olduğu hastalara ise “entübe edilmiş hasta” denir.
bu tür ventilatör cihazlarına sahip olmak isterseniz lütfen bizim ile iletişme geçiniz.